![](/media/lib/43/perfumowanie-a20cedd21a9b06463946d60c74afe154.jpg)
Perfumy dobieramy do woni ciała i układu odpornościowego
10 października 2011, 12:24Czeski antropolog twierdzi, że używane przez nas perfumy, dezodoranty czy wody po goleniu nie mają maskować naturalnego zapachu ciała. Wg niego, kupujemy i najbardziej lubimy wonie, które go wzmagają.
![](/media/lib/27/rozblyski-gamma-929c3dbefa767eddb9fcc06f240aa1c4.jpeg)
Groźne rozbłyski
10 października 2011, 11:43Naukowcy z Washburn University w Kolorado uważają, że krótkotrwałe rozbłyski gamma mogą być dla Ziemi bardziej groźne, niż dłużej trwająca radiacja tego typu. Już wcześniej wiedzieliśmy, że promieniowanie gamma pochodzące z wybuchów supernowych czy potężnych flar słonecznych, może wypalać dziury w warstwie ozonowej
![](/media/lib/83/swierszcz-polny-d9822cdfbb7dec4416b464baa424b809.jpg)
Rycerskie świerszcze puszczają panie przodem
10 października 2011, 09:02Czemu samce owadów starają się pozostać w pobliżu samic po spółkowaniu? Do tej pory przeważał pogląd, że monitorując zachowanie partnerki i uniemożliwiając jej kolejne akty płciowe, samiec zwiększa prawdopodobieństwo, że to on będzie ojcem. Tymczasem ostatnie badania nad świerszczami polnymi pokazują, że nie ma tu mowy o agresji czy dominacji, a rycerskie samce ryzykują wręcz życie, gdy ochraniając swoje wybranki, pozwalają im pierwszym wejść do norki.
![Jedna z grafik krytykująca DRM© tastypopsicle](/media/lib/20/1199704459_679792-d32b682a05d0e7fa4b910141a7d6accc.jpeg)
DRM zwiększa piractwo?
7 października 2011, 18:00Naukowcy z Rice University i Duke University twierdzą, że rezygnacja przez przemysł muzyczny z zabezpieczeń DRM może przyczynić się do zmniejszenia piractwa. Specjalizujący się w zagadnieniach marketingu profesorowie Dinah Vernik, Devavrat Purohit i Preyas Desal wykorzystali technikę modelowania statystycznego by sprawdzić, jak obecność lub brak DRM wpływa na wybory konsumentów.
![](/media/lib/83/mars-94954c9024bb4c4343c82cfb5e8e5e39.jpg)
Atmosfera Marsa przesycona wodą
7 października 2011, 12:49Dane zgromadzone przez należącą do Europejskiej Agencji Kosmicznej sondę Mars Express wskazują, że w atmosferze Czerwonej Planety znajduje się woda w postaci roztworu przesyconego. Zdumiewające odkrycie pozwoli lepiej zrozumieć obieg wody na Marsie oraz historię atmosfery tej planety.
![](/media/lib/83/pumeks-1aa740b2bf93f26d88b6961e396ad489.jpg)
Pumeks czy pierwotny bulion (a może pumeks w bulionie)?
6 października 2011, 16:27Pumeks, wulkaniczna skała magmowa zbudowana z porowatego szkliwa wulkanicznego, mógł odegrać znaczącą rolę w zapoczątkowaniu życia na Ziemi. Prawdopodobnie stanowił on również świetny habitat dla pierwszych społeczności mikroorganizmów.
![](/media/lib/40/machholz-07362fa4ec37eaf4b890774330607ae9.jpg)
Komety źródłem ziemskiej wody?
6 października 2011, 11:50Jak dowiedzieli się naukowcy badający kometę Hartley 2, woda, którą ona zwiera, jest znacznie bardziej podobna do wody obecnej na Ziemi, niż płyn wchodzący w skład każdej innej zbadanej pod tym kątem komety.
![](/media/lib/83/bass-pregowany-05b5dabfc51c0a99f5d3134350cd3a34.jpg)
Jaki jesteś, tak cię złapią
5 października 2011, 11:58Osobowość ryby może wpływać na sposób, w jaki zostanie schwytana. Wędkarze łowiący w pobliżu wychodni albo w rejonie z podwodną wegetacją złapią najprawdopodobniej ryby nieśmiałe, natomiast na otwartych wodach ryby bardziej śmiałe (Canadian Journal of Fisheries and Aquatic Science).
![](/media/lib/46/krew-2e82bfd5fa6b6346dbdcc65d33d77cef.jpg)
Stary enzym w nowej odsłonie
5 października 2011, 07:14Kanadyjczycy odkryli nową funkcję dobrze znanego enzymu, która pozwala uchronić organizm osoby z niedokrwistością przed uszkodzeniami narządów, a nawet śmiercią. Dr Greg Hare ze Szpitala św. Michała w Toronto podkreśla, że spostrzeżenia dotyczące neuronalnej syntazy tlenku azotu (oznaczanej jako nNOS lub NOS1) są niezmiernie ważne, ponieważ na świecie aż 1 osoba na 4 ma anemię.
![](/media/lib/83/przekaski-06a6f6f8371896aea155498f37037ce2.jpg)
Doświadczenie ważniejsze od tego, co widzi oko
4 października 2011, 15:11Dzieci obznajomione z przekąskami oczekują, że będą one bardziej sycące, niż sugerowałaby to objętość. Ich rówieśnicy, którzy rzadko raczą się batonikami czy chipsami, opierają się natomiast nie na właściwościach energetycznych, ale np. rozmiarach, co może prowadzić do przejadania się zbyt dużymi porcjami.